Mikrokredi, işsiz ve fakir Afrika'nın da umudu oldu


İktisatçı Muhammed Yunus'un Bangladeş'te uygulamaya koyduğu mikrokredi sistemi, açlık ve sefaletle boğuşan Afrika'ya da örnek oldu.

Senegalli ünlü şarkıcı Youssou N'Dour'un öncülüğünde oluşturulan 'Birima' isimli kuruluş, çalışmak isteyen gençlere 200-1.000 Euro arasında kredi veriyor. Kredi, adından da anlaşıldığı gibi minik. Ancak milyonlarca Afrikalı için bu para hayata tutunabilmenin tek yolu. Mikrokrediyle iki keçi alıp süt üreticiliğine başlayan, seyyar berber dükkânı açan, motosiklet veya at arabasıyla nakliyecilik yapan ya da edindiği dikiş makinesiyle terziliğe soyunan pek çok Senegallinin evine az da olsa para girmeye başladı. Kredi için ne kefil aranıyor ne de senet düzenleniyor. Çalışıp geri ödeme sözü yeterli sayılıyor. Şarkılarıyla Afrika'nın sesini dünyaya duyuran Youssou N'Dour'un ilk hedefi nüfusunun yüzde 95'i günde 1 doların altında gelirle yaşayan Senegal'i yoksulluğun pençesinden kurtarmak. Eğer proje başarılı olursa diğer Afrika ülkelerinde de uygulanacak.
Kampanyaya Africa Works (Afrika Çalışıyor) ismi verildi. Yıllardır Afrika ülkelerine açılan kredilerin halk yerine hükümetlere teslim edildiğini hatırlatan N'Dour, "Bu paralar halka ulaşmadı, biz ise çalışmak isteyen gençlere ve kadınlara doğrudan kredi sağlıyoruz." diyor.( Zaman)