Dost eli derneği

Konya merkezli Dost Eli Derneği, Türkiye’de ilk olarak uygulamaya koyduğu market sistemi ile muhtaçları rencide etmeden yardımlarını ulaştırıyor.
2001 yılında bir arkadaş grubunun ‘fakirleri kollamak’ niyetiyle kurduğu Dost Eli Derneği, alışılmış usullerin dışında yeni bir sistemle sosyal yardımlaşma alanında faaliyet gösteriyor. Derneğe bağışlanan bütün ürünler bilgisayara kaydedilip, barkodlanıyor. Barkod üzerinde rakamlarla kodlanmış halde bağışın kimden geldiği, ne tür bir bağış olduğu, kaçıncı bağış olduğu gibi bilgiler yer alıyor. Kaydedilen bu bilgileri içeren sayısal kodlu etiket ürüne yapıştırılıyor. Yoksul ailenin ihtiyacına göre aldığı ürünler marketin kasasında barkod okuma makinesinden geçiriliyor. Bu sayede hem ürünlerin stoktan çıkışı yapılmış oluyor hem de hangi aileye iletildiği belli oluyor. Hayırseverler, bağışlarının hangi tarihte, nereye ve kime gittiğini adres ve telefon bilgileri dahil olmak üzere öğrenebiliyor.
Dost Eli, 2001 yılında açtığı “Gıda Marketi” ve “Giyim Mağazası” ile Türkiye’deki gıda bankacılığının temelini atan bir dernek. Türkiye’de Gıda Bankası’nın resmî uygulaması 2004 yılında başladı. Gıda bankası, yoksul insanlara bağışta bulunmak isteyen ticarî işletmeleri bu işe teşvik eden bir uygulama. Yoksul insanlara gıda, giyim, sağlık ve yakacak bağışında bulunmak isteyen işletmeler, yaptıkları bağış miktarının maliyet bedelinin tamamını, “Gıda Bankası” mevzuatı gereği, vergilerinden düşebiliyor.(Zaman)
detaylar için tııklayın..